SENDER DE GRAN RECORREGUT DEL LLOBREGÓS

                                                                                            Imprimir

El sender GR DEL LLOBREGOS té un recorregut de 65 km i afecta, a més de Torà, els municipis de Pinós, Ivorra, Massoteres i Biosca.

 

Podem diferenciar en el traçat del sender dues grans zones delimitades per les serres de l’Aguda i Pinós:

 

Al nord trobem un medi típicament Solsonès, on predominen les obagues de bosc de pi i roure, que s’alterna amb camps de conreu. És la part més humida i on es concentren la major part de masies, camins i fonts.

 

Al sud d’aquestes serres el paisatge és típicament segarrenc. La plana del riu Llobregós, zona de conreu de blat i ordi, dóna pas a les guixeres dels altiplans d’Ivorra, Palouet i Massoteres.

 

El sender pot ser fet a peu sense haver de salvar cap tipus de dificultat que requereixin tècniques especials de muntanya (grimpada, escalada, ràpel, etc.) i  gairebé en la seva totalitat es pot fer amb bicicleta de muntanya.

 

El recorregut és molt agradable, alternant boscos, rieres i camps de conreu. El caminant podrà gaudir de vistes panoràmiques sobre el Solsonès, el Llobregós i la Segarra.

 

El plànol mostra el traçat. El sender del Llobregós es comunica amb el sender de Gran Recorregut nº 7 (GR-7) amb un enllaç des d’Ardèvol fins al santuari de Pinós (lloc per on passa el GR-7).

 

 

ITINERARI:

Inici a Torà, avenc d’Enconills, Ivorra (església de Santa Maria, parroquial neoclàssica de Sant Cugat, torre i cisterna del castell), capella de Sant Pere dels Empalous o dels Murinyols, Palouet (església de Sant Jaume, residència casa de pagès Can Cuadros, allotjament rural independent Les Pletes), ribera del riu Llobregós, Biosca (església parroquial i restes del castell medieval), allotjament rural independent Manonelles, mas La Condal, mas Socarrats, mas Comabella, enterraments medievals dels clots dels nens xics, església de Santa Maria de Vallferosa, mas Clavells, torre de Vallferosa, residència casa de pagès La Collita, mas Miralles, Sant Serni (Casa rural independent Cal Mas, restaurant Cal Gou, església de Sant Sadurní), castell de Llanera, església de Sant Martí de Llanera, mas Soldevila, Ardèvol (torre de guaita, restaurant Cal Bosch, església parroquial, mas Monconill, mas Auguers, mas Castellanes, mas Peçarrodona, mas Petxa, Claret (església romànica, restaurant Cal Solé Xic, casa rural Cal Miramunt), mas Figuerola, capella romànica de Figuerola, mas Can Garriga, església romànica de Sant Miquel de Fontanet, horta de les Merites, Torà.